Chloortablet wordt bewoonster verpleeghuis fataal

Monique Verlind (DJMO)

Een bewoonster van verpleeghuis Mariahoeve in Den Haag is in maart overleden na het inslikken van een chloortablet. Dat heeft Florence Zorg, de eigenaar van het verpleeghuis, maandag gemeld na berichtgeving hierover van Omroep West.

De 90-jarige vrouw, die aan dementie leed, werd op 5 maart aangetroffen met een tablet in haar mond. De chloortablet, die ze van de grond geraapt had, was nog niet volledig opgelost. De verzorging haalde de tablet onmiddellijk uit haar mond, waarna contact is opgenomen met de hulpdiensten.

De situatie leek in eerste instantie niet ernstig, waarna werd besloten haar niet naar een ziekenhuis te vervoeren. Toen ze een dag later wel werd opgenomen omdat haar toestand verslechterde, bleken haar maag en longen beschadigd. De vrouw overleed uiteindelijk twee dagen nadat ze de tablet had binnengekregen.

De familie van de vrouw is direct op de bewuste avond geïnformeerd. Een dag later werden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de cliëntenraad, raad van toezicht, ondernemingsraad en de medewerkers op de hoogte gesteld. Uit piëteit met de familie werd besloten het incident niet verder naar buiten te brengen.

De IGZ heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht. Ook Florence Zorg is een onderzoek gestart. Naar aanleiding daarvan zijn al enkele maatregelen genomen om dergelijke incidenten te voorkomen.

Medewerkers zijn bijgeschoold over de richtlijnen en protocollen rond schoonmaakwerkzaamheden. Ook krijgen ze bijscholing rondom vergiftigingen en andere calamiteiten. Bovendien mogen chloortabletten alleen nog gebruikt worden bij een uitbraak van het norovirus.