Stanford: "Pitbox van Williams verwoest"

Peterselieman

De brand gisteren in de pitbox bij het Formule 1-team van Williams heeft veel schade aangericht, zo heeft teammanager Dickie Stanford laten weten. Bij de korte maar heftige brand op het circuit van Barcelona vielen in totaal 31 gewonden, waarvan er zeven naar het ziekenhuis moesten worden gebracht.

Het incident gebeurde anderhalf uur na de race die door Williams-coureur Pastor Maldonado gewonnen was. In de pits werd op dat moment bij de Britse renstal feest gevierd toen het vuur uitbrak. De oorzaak van het vuur is nog niet bekend, maar lijkt te zijn ontstaan door lekkende brandstof dat is ontvlamd. De monteur die daar aan het werk was, is over zijn lichaam voor 40% verbrand.

Vele teams schoten Williams meteen te hulp bij het bestrijden van het vuur dat ondanks dat het kort duurde veel schade aan heeft gericht. "Alles in de garage is verwoest. Nu moet ik ervoor zorgen dat we alles voor de race in Monaco bij elkaar hebben," zei Stanford tegen Auto Motor und Sport. Hij weet dat alle computers en andere apparatuur die aanwezig waren veel schade op hebben gelopen. Het chassis van de auto van Bruno Senna dat ten tijde van de brand ook in de pitbox stond lijkt wonderwel gespaard te zijn gebleven, al moet nader onderzoek dat nog uitwijzen.

Inmiddels hebben veel andere teams hun hulp aan Williams aangeboden om de renstal van de nodige apparatuur te voorzien voor de race in Monaco. Het team uit Grove is blij met de steun en hulp die het nu krijgt. "Namens Williams wil ik alle leden van andere teams bedanken die meegeholpen hebben om het vuur te bestrijden," zei operationeel ingenieur Mark Gillan tegen Autosport. "We zijn erg blij met alle steun. Het is indrukwekkend."

"Williams wil de teams, de FIA, de FOM en iedereen die kwam helpen bedanken. Wat na een geweldig resultaat plaatsvond is een flinke domper, maar de schade is beperkt door ons team en iedereen die kwam helpen. We hebben wel veel schade en veel apparatuur, waaronder computers, is verloren gegaan. We moeten de komende dagen bekijken hoe we er voor staan. We hebben alles om in Monaco aan de start te kunnen verschijnen, maar missen enkele extra dingen, omdat we niet een complete set reserveonderdelen van alles hebben."

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de brand. Dit doet de organisatie samen met de Spaanse autoriteiten.

De brand die bij Williams veel schade veroorzaakte (Foto: Pro Shots)