FOK!filmtips van de dag: Doodslag

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

 Doodslag 1

Vanavond is er weer een fijne première op de televisie te zien. Op Nederland 3 is om 20.25 uur de film Doodslag van Pieter Kuijpers te zien. Kuijpers maakte in 2002 naam met het zeer sterke debuut Van God Los. Voor Doodslag werkte de regisseur met cabaretier Theo Maassen, die met deze film bewees meer te kunnen dan alleen grappig zijn op een toneel of prijzenkasten bij voetbalclubs leegroven.

 

In Doodslag speelt Maassen Max, een man die al twintig jaar werkt als ambulancebroeder. Max is een goedzak met een leuke kat en een aangename buurvrouw. Als op een dag een patiënt tijdens een ambulancerit overlijdt krijgt Max een nieuwe collega, de Marokkaanse Amira (Maryam Hassouni). Vanaf dat moment ontdekt Max hoe hufterig er met ambulancepersoneel wordt omgegaan. Hij probeert het eerst nog te negeren maar als de ambulance op weg is naar een bevalling gaat het helemaal mis. Ze worden tegengehouden door een groepje scootertuig en Max slaat letterlijk door. En dat heeft nogal wat gevolgen.

 Doodslag 2

Net als in de film TBS bewijst Maassen in Doodslag dat hij zich prima weet te redden als acteur. De beroemde discussie tussen Mark Rutte en Geert Wilders was ook een inspiratiebron voor Kuijpers. Zo horen we de kreet "Doe eens even normaal man" meerdere keren in de rolprent voorbij komen. De film houdt de maatschappij een spiegel voor en laat zien hoe onze maatschappij in een rap tempo aan het verhufteren is. Doodslag laat eveneens zien dat ook de gevestigde media daar een grote rol in spelen. Een film die een zinnig mens tot nadenken aanzet.

Veel kijkplezier.