Subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Redactie

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) komt met een aparte subsidieregeling voor schone bestelauto's en taxi's. Dat maakte hij maandag bekend. Volgens Atsma is zo'n subsidie nodig, omdat bestaande regelingen met bpm-korting of -vrijstelling voor schone auto's voor beroepsrijders niet relevant zijn. Zij zijn namelijk per definitie vrijgesteld van bpm.

De staatssecretaris trekt 25 miljoen euro uit voor de subsidieregeling. De subsidie komt beschikbaar voor bestelauto's en taxi's met een uitstoot van minder dan vijftig gram kooldioxide per kilometer, en voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen. Het ministerie verwacht dat het leeuwendeel van de subsidie ten goede zal komen aan elektrische auto's en auto's die op aardgas rijden.

De Europese Commissie moet in het kader van de Europese mededingingsregels nog wel akkoord gaan met de subsidie. In verband met deze Europese regels mag het rijk officieel geen subsidie aanbieden die exclusief voor elektrische auto's is bedoeld.

Atsma verwacht dat de subsidieregeling vooral in de vier grote steden zal aanslaan, omdat die gemeenten een eigen subsidie zullen toevoegen aan de rijksregeling. Ook zijn daar verreweg de meeste oplaadpalen voor elektrische auto's beschikbaar.