Wilders: Rutte intimideerde mij

static

PVV-leider Geert Wilders heeft in een interview hard uitgehaald naar premier Mark Rutte (VVD). Het optreden van Rutte in het Catshuis was intimiderend en 'een minister-president onwaardig', zo zei Wilders zaterdag in een zeldzaam mediaoptreden in Eenvandaag. Hij verwacht misschien wel de grootste partij te worden.

Rutte zou hebben gezegd dat hij 'heel erg gemotiveerd is' de PVV 'af te breken tot de laatste zetel', zo bracht Wilders eerder zaterdag al naar buiten. "Als je doet wat Rutte wil, dan legt hij een arm om je schouder. Doe je niet wat hij wil, dan word je bedreigd en geïntimideerd met opmerkingen dat je partij wordt afgebrand", zo zei hij daar in het actualiteitenprogramma over.

Wilders liet van zich horen omdat hij wilde reageren op het optreden van Rutte vrijdagavond in Pauw en Witteman. "De uitspraken van Rutte verdienden weerwoord." Rutte zei in het programma dat hij zijn opmerkingen over het decimeren van de PVV in een 'zwak moment van boosheid' heeft gedaan. Volgens Wilders heeft Rutte zijn woorden later teruggenomen. Daarna werd nog een aantal weken verder gepraat.

De PVV trok uiteindelijk drie weken geleden de stekker uit het Catshuisoverleg en blies daarmee het kabinet op. Wilders zegt dat hij in het overleg zijn rug rechthield en met een akkoord dat slecht is voor Henk en Ingrid niet kon instemmen.

Over de verkiezingsuitslag toont Wilders zich optimistisch. Hij denkt een van de grootste, 'zo niet de grootste partij' te worden. "We moeten nog maar zien wat de kiezer op 12 september zegt. Al die partijen die nu een grote mond hebben, wil ik dan nog wel eens zien." In een peiling van Maurice de Hond stond de PVV zondag op negentien zetels, vier minder dan nu. De PVV is de derde partij in de Tweede Kamer.

De campagne is volgens Wilders in ieder geval nu duidelijk begonnen. De macht van Europa lijkt het grootste mikpunt te worden. Als kiezers niet willen dat Europa het voor het zeggen krijgt, moeten ze bij hem zijn, betoogde hij, al gaf hij toe dat de SP van Emile Roemer op het onderwerp Europa bij de PVV in de buurt zit.

Wilders relativeerde in het interview overigens de harde woorden over en weer wel enigszins. Die horen volgens hem bij de campagne. Hij heeft Rutte en vicepremier Verhagen uitgenodigd om een kop koffie te gaan drinken. "We zijn allemaal professionals. De persoonlijke verhoudingen moeten goed blijven."


Wilders haalt uit naar 'intimiderende' Rutte (Foto: Novum)