Akkoord over schade vliegramp Tripoli

Monique Verlind (DJMO)

De meeste nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Tripoli twee jaar geleden hebben met de luchtvaartmaatschappij overeenstemming bereikt over de schadeafwikkeling. Dat zei advocaat Veeru Mewa, die een deel van de nabestaanden bijstaat, zaterdag op Radio 1.

Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat het toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways crashte. Bij de vliegramp kwamen 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende.

Mewa, die de nabestaanden van 38 dodelijke slachtoffers bijstaat, mag niks zeggen over de hoogte van de claims omdat met de maatschappij is afgesproken dat geheim te houden. De schade varieert volgens hem van eenvoudige materiële zaken als begrafeniskosten tot ingewikkelde immateriële schade en smartengeld.

Formeel moeten nabestaanden binnen twee jaar een schikkingregeling hebben getroffen of een juridische procedure zijn gestart, omdat hun rechten anders vervallen. Mewa heeft echter met de advocaten van Afriqiyah afgesproken gewoon door te onderhandelen over degenen voor wie nog geen regeling is getroffen. "Afriqiyah heeft ook de intentie om er zonder rechter uit te komen", zegt hij.

Het Libische onderzoek naar de vliegramp is nog altijd niet klaar. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) liet vorige maand nog weten dat het onderzoek vertraging heeft opgelopen.