Moslimbroeder stapt op om presidentskandidatuur

Monique Verlind (DJMO)

Een voormalig kopstuk van de Egyptische Moslimbroederschap heeft zijn lidmaatschap opgezegd uit protest tegen het besluit van zijn partij toch deel te nemen aan de aanstaande presidentsverkiezingen. Volgens Kamal el-Helbawi, die de islamistische partij tot 1997 in het Westen vertegenwoordigde, gedragen zijn partijgenoten zich precies zoals het regime van de verdreven president Hosni Mubarak.

''Ik blijf wegens al hun leugens geen dag langer in deze partij'', kondigde El-Helbawi op de Egyptische televisiezender Dream 2 TV aan. Hij reageerde in de uitzending van zaterdagavond op het bericht dat Khayrat el-Shater namens de Moslimbroeders zal meedingen naar het Egyptische presidentschap.

Tot dusver hield de Moslimbroederschap vol zich niet in de presidentsverkiezingen te willen mengen. De partijtop vreesde dat vooruitstrevende Egyptenaren, het machtige leger en het Westen een Moslimbroeder als president niet zouden accepteren. De onder Mubarak decennialang verboden partij maakt ook al de dienst uit in het parlement en de commissie die werkt aan een nieuwe grondwet.

Khayrat el-Shater, een multimiljonair, is met de steun van de wijdvertakte en goedgeorganiseerde Moslimbroederschap onmiddellijk de favoriet voor de verkiezingen van 23 en 24 mei. De zestiger, die zijn partij lang achter de schermen diende, neemt het op tegen veel bekendere Egyptenaren als de voormalige chef van de Arabische Liga Amr Moussa.