Laagste filezwaarte sinds 2006

bennootje

De filezwaarte, de lengte maal de duur van de file, zat het afgelopen kwartaal op het laagste niveau sinds 2006. Dat komt door het gunstige weer, de economische crisis en de aanpak van knelpunten, meldt de ANWB zondag. Vooral de avondspitsen waren minder druk.

Een berucht knelpunt lag op de A4 van Amsterdam naar Den Haag. Tussen Roelofarendsveen en Hoogmade liep het verkeer vaak vast, maar door de opening van een nieuwe brug begin maart is er geen sprake meer van een knelpunt. Mede hierdoor viel de filezwaarte in maart dertig procent lager uit dan in de voorgaande zes jaren.

Het verkeer in tegenovergestelde richting stond echter nog wel vaak vast tussen Leidschendam en Zoeterwoude. Dat verkeer moet volgens de ANWB ook beter gaan doorstromen omdat er sinds zondag een rijstrook bij is gekomen, waardoor er drie versmalde rijstroken zijn.

Het afgelopen kwartaal was de filezwaarte lager dan die in alle eerste kwartalen sinds 2006. In januari lag de filezwaarte al 35 procent lager ten opzichte van het gemiddelde in eerdere jaren.

In februari werd het verkeer meerdere keren gehinderd door gladheid, maar toch viel de filezwaarte veertien procent lager uit.