Nieuwe informatie over Lockerbie gepubliceerd

Redactie

De Schotse krant The Sunday Herald heeft zondag nieuwe informatie over de aanslag op een vliegtuig van Pan Am in 1988 gepubliceerd. Volgens de enige verdachte die ooit voor de Lockerbie-aanslag werd veroordeeld trekt de informatie zijn schuld in twijfel.

Het achthonderd pagina's tellende rapport van de Schotse Commissie voor Strafzaken werd zondag op de website van de krant geplaatst. The Sunday Herald zei toestemming te hebben gekregen van Abdel Baset al-Megrahi, die werd veroordeeld voor de aanslag, om de informatie wereldkundig te maken. Bij de aanslag boven het Schotse plaatsje Lockerbie kwamen 270 mensen, veelal Amerikanen, om.

Al-Megrahi werd in augustus 2009 vrijgelaten om humanitaire redenen, omdat hij aan prostaatkanker leed en niet lang meer te leven zou hebben. De Libische Al-Megrahi wilde de informatie eigenlijk gebruiken voor zijn beroepszaak, maar dat was na zijn vrijlating niet meer nodig. Hij keerde na zijn vrijlating terug naar Libië, waar hij door de toenmalige leider Moammar Gadhafi als held werd onthaald.