NS geeft reizigers instaples

Redactie

De NS gaat flyers uitdelen om reizigers slimmer in te laten stappen bij drukke trajecten. Ook worden op zes trajecten in de Randstad Sprinters verlengd. De vervoerder hoopt dat zo meer zitplekken vrijkomen voor reizigers, meldt een woordvoerder van de NS vrijdag.

Door de nieuwe dienstregeling, die in december van start ging, kreeg de vervoerder zo'n duizend klachten van reizigers binnen die door de drukte geen zitplaats meer konden vinden. De langere Sprinters tijdens de ochtendspits moeten dit probleem verhelpen. De verlengde treinen gaan onder meer rijden op de trajecten Dordrecht - Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal - Haarlem via Leiden.

De vervoerder merkt verder dat het op sommige plekken van het station erg druk is, terwijl meer naar achteren op het perron vaak minder mensen staan. Hierdoor is het volgens de vervoerder vaak voor in de trein erg druk, maar is elders in de trein nog voldoende plek. Op de flyers die NS op enkele probleemstations uitdeelt, worden de reizigers erop gewezen dat ook daar ingestapt kan worden.

Roel Berghuis, vakbondsbestuurder van FNV Spoor, dient vrijdag een verzoek in bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, de voormalige Inspectie Verkeer en Waterstaat, om onderzoek te doen naar de problemen die leiden tot de overvolle treinen.

Personeel kan volgens Berghuis op drukke trajecten niet meer verantwoord werken. "Bij een ramp moet de machinist de vluchtdeur kunnen gebruiken en dat kan niet als de treinen zo overvol zijn. De veiligheid raakt zo in het geding."

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is furieus over de flyer: "NS verbloemt dat ze de beheersing over een doelmatige materieelinzet is verloren, en komt met een folder vol onzin."