Nederland wil Denen en Noren bij JSF

Redactie

Nederland vraagt Denemarken en Noorwegen om deel te nemen in de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in Washington, na een ontmoeting in het Pentagon, meldt het Franse persbureau AFP. Hillen ziet dit als een illustratie van de grote bereidheid van Nederland de capaciteit van de NAVO intact te houden.

Hillen voegde toe dat de aanschaf van het gevechtstoestel volgt op de uitfasering van de verouderde F-16's, maar dat dit een zeer kostbare zaak is. In Nederland is dit het onderwerp van een felle discussie, mede in het licht van de omvangrijke bezuinigingen waar de Nederlandse regering zich toe ziet genoodzaakt.

Nederland, Noorwegen en Denemarken maken alle drie deel uit van een internationaal consortium dat de ontwikkeling van de JSF ondersteunt en stimuleert.

Het Pentagon en Lockheed Martin willen de kosten van de ontwikkeling van het militaire toestel beperken en zoeken daartoe zo veel mogelijk partijen. De kosten van het JSF-programma zijn inmiddels opgelopen tot 385 miljard dollar, terwijl technische problemen de productie vertragen. Een toestel kost nu 113 miljoen dollar.