Middelkoop: NL-goud terug naar NL

Peter (pberends)

Willem Middelkoop zegt het gevaarlijk te vinden dat 90 procent van de Nederlandse goudvoorraad in het buitenland ligt. Dit zei de voormalig goudhandelaar en oud-financieel journalist in Nieuwsuur. Het meeste Nederlandse goud ligt in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk opgeslagen.

"Ik zie totaal niet in waarom je je goudvoorraad in een ander land zou moeten leggen", zegt Middelkoop. "In de jaren 30 was er een serieuze en reële dreiging natuurlijk van de Duiters, die hebben ook geprobeerd ons goud in beslag te nemen, is voor een deel gelukt. Daarna was er de dreiging van Rusland die wel eens binnen zou kunnen vallen, maar ik zie nu niet in wat de dreiging zou moeten zijn voor het goud om het hier in Nederland op te slaan."

Amerika, dat officieel goud niet belangrijk acht, heeft extreem hoge goudreserves binnen de landsgrenzen liggen, waaronder dus Nederlands goud.

'Nieuwe goudgedekte dollar'
Het kan een voorbode zijn op een nieuw financieel systeem, aldus Middelkoop: "Er zijn wat scenario's in omloop, dat er wordt gesproken over met name in Amerika om bijvoorbeeld 10 oude dollars om te wisselen voor een nieuwe dollar. Die nieuwe dollar zou dan goudgedekt zijn, en op die manier zou Amerika opnieuw eigenlijk voor de komende tientallen jaren de macht in het financiële systeem kunnen behouden."

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), zegt 100 procent vertrouwen te hebben in landen als de VS om het Nederlandse goud in bewaring te houden.

'Amerika kan beslag leggen op Nederlands goud'
Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder van de SP, is niet blij met de gang van zaken. Hij vreest in de toekomst dat Amerika wel eens beslag zou kunnen gaan leggen op het Nederlandse goud.

"Laten we blij zijn met die voorkennis en nu dat goud op tijd in veiligheid brengen, want je weet maar nooit wat Amerika zal gaan doen als ze onder druk komen en als die dollar echt in problemen komt", besluit Middelkoop.


Willem Middelkoop: Nederlands goud terug naar Nederland