Opstelten laat sekten inventariseren

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat onderzoeken welke sekten in Nederland actief zijn. Ook wil hij kijken of ze zich wel aan de wet houden, bleek woensdag tijdens een debat over de sekte Miracle of Love.

Het debat was een initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij vindt dat politie en justitie te weinig optreden tegen sekten nadat hij een reportage over Miracle of Love zag in het SBS-programma Undercover in Nederland.

"Leden worden onder grote psychologische druk gezet en geïsoleerd van familie en vrienden", zegt Van Raak. "Mensen mogen niet slapen en moeten naakt ronddansen." Volgens het Kamerlid is het doel van dit soort sekten vaak mensen geld uit de zak te kloppen.

Opstelten gaat de wet aanpassen, zodat sekten die hun leden onder grote druk zetten beter kunnen worden aangepakt. Ook komt er een meldpunt voor slachtoffers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.


Opstelten laat sekten inventariseren (Foto: Novum)