SGP wil hulp aan 'provocerende' Palestijnen korten

Redactie

De ontwikkelingshulp aan de Palestijnen moet onmiddellijk worden gekort als de Palestijnse Autoriteit eenzijdig de Palestijnse staat uitroept en vraagt om erkenning van de Verenigde Naties. Dat gaat de SGP woensdag vragen aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), liet de orthodox-christelijke partij voorafgaand aan het overleg weten.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas is van plan om tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september om erkenning van een Palestijnse staat te vragen. Deze staat zou de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, de gebieden die Israël veroverde in de oorlog van 1967, moeten omvatten.

Nederland verzet zich hiertegen. Volgens fractieleider Kees van der Staaij (SGP) is het eenzijdig uitroepen van de Palestijnse staat een 'desastreuze stap' voor het vredesproces. "Vrede kan slechts het gevolg zijn van onderhandelingen, niet van eenzijdige en provocerende acties."

Hij vraagt daarom of Rosenthal bereid is om zich bij zijn EU-collega's sterk te maken voor een korting op het hulpbudget aan de Palestijnse gebieden, als zij 'doorgaan op deze heilloze weg'.

De vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zitten sinds 2008 vast en Abbas heeft de hoop op een vredesovereenkomst met de huidige Israëlische regering opgegeven. De verwachting is dat de Verenigde Staten hun vetorecht zullen gebruiken om te voorkomen dat de Palestijnen lid worden van de VN, mocht de Veiligheidsraad zich over de kandidatuur buigen.