De Jager wil onafhankelijke controle op eurolanden

Redactie

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zal in zijn overleg met Duitse en Finse collega's dinsdag voorstellen doen voor de oprichting van een nieuw onafhankelijk instituut dat de staatsfinanciën van eurolanden moet controleren en sancties kan opleggen.

Dit zei de minister kort voor zijn vertrek naar het overleg in Berlijn in een interview met RTL Nieuws. Het ontbreken van een dergelijke onafhankelijke controle noemt hij een "belangrijke weeffout" van de muntunie.

De Jager zegt zich niet over de financiële markten maar over de "onderliggende oorzaken" van de onrust erop zorgen te maken. "We zullen naar alle markten moeten laten zien dat we bereid zijn financieel orde op zaken te stellen en economisch te hervormen", zegt hij.

Gezamenlijk moeten de Noordelijke eurolanden Nederland, Duitsland en Finland vooral "laten zien dat we druk op de ketel houden" als het gaat om overheidsfinanciën van met name Zuid-Europese landen "zoals Griekenland", aldus De Jager.

Op de suggestie om deze taak over te laten aan een onafhankelijk instituut, zegt hij: "De regels moeten onafhankelijk gehandhaafd worden. Ik ben het ermee eens dat dit weg moet bij politici."

De minister is echter van mening dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij "de politici in de landen zelf" moet blijven. Hij is voor strengere sancties, maar wil "geen Europese regering".

De ministers van Financiën van Nederland, Duitsland en Finland komen dinsdag bijeen. Aanvullend overleg werd nodig geacht na onenigheid over het verstrekken van financieel onderpand door Griekenland aan Finland, in ruil voor deelname aan een nieuw Europees steunpakket voor de Grieken.

Minister De Jager ontkent vooralsnog dat hij later deze maand tijdens Prinsjesdag met nieuwe bezuigingsvoorstellen komt voor Nederland. De ministeries blijven volgens hem binnen de gestelde uitgavenkaders.

Pas als het inkomstenplaatje van de overheid te ver verslechtert ten opzichte van de ramingen, zullen extra maatregelen volgens hem nodig zijn. "Als het saldo te veel afwijkt, dan zullen we het opnieuw moeten bezien."