Twee keer meer tbs'ers weg door missen bus

Redactie

De verdubbeling van het aantal tbs'ers dat tijdens een verlof ontsnapt of te laat terugkeert, komt voor een deel door tegenslagen als het missen van de bus, verkeerscontroles of vertraging met het openbaar vervoer. In slechts vijf gevallen ondernam een tbs'er daadwerkelijk een poging om weg te komen.

Drie van de vijf ontsnapte tbs'ers meldden zichzelf uiteindelijk, waarvan twee binnen een uur. De twee anderen hield de politie aan.

Dat staat in een analyse over deze zogenoemde onttrekkingen die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag bekend heeft gemaakt. Eind maart werd bekend dat het aantal tbs'ers dat tijdens een verlofuitstapje ontsnapt of te laat terugkeert vorig jaar is verdubbeld. In 2010 waren het er 41.

Uit de nadere analyse blijkt verder dat in 25 procent van de gevallen van afwezige tbs'ers wel telefonisch contact tussen de tbs-gestelde en de begeleidende instelling bestond. Volgens Teeven werd in 2010 daarnaast één strafbaar feit gepleegd tijdens een ongeoorloofde afwezigheid, waartegen het Openbaar Ministerie vervolging heeft ingesteld.

Volgens Teeven is het aantal onttrekkingen erg klein op het totaal aantal keer dat tbs'ers met verlof gaan en is daarom niet echt goed vast te stellen wat er fout gaat als een tbs'er niet of te laat terugkeert. Wel vormen zwakbegaafde patiënten een groter risico.

Daarnaast blijkt een recente overplaatsing van tbs'ers van de ene naar de andere instelling te zorgen voor een verhoogde kans op afwezigheid. Daarom heeft Teeven met de directies van de forensisch psychiatrische centra afgesproken dat meer aandacht zal worden gestoken in de voorbereiding en uitvoering van de overdracht.