Nog één slachtoffer brand Nieuwegein kritiek

Redactie

Van de gewonden van de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein verkeert er een nog in kritieke toestand. In totaal liggen nog zeven slachtoffers in een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente woensdagavond.

Dinsdag was de toestand van drie slachtoffers nog kritiek. Na de brand maandag kwamen negen bewoners op de intensive care terecht. Ze kampten met inhalatietrauma door het inademen van rook en roet. De eerste 24 tot 48 uur zijn in dit soort gevallen beslissend voor het leven van de slachtoffers.

In totaal werden maandag ongeveer vijftig lichtgewonden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Dinsdagavond lagen er nog elf slachtoffers in een ziekenhuis.

De brand brak maandag rond 08.00 uur uit bij renovatiewerkzaamheden op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans. Het vuur en de rook bereikten uiteindelijk drie afdelingen. Het duurde tot halverwege de middag voordat de brandweer het sein brand meester kon geven.

In het zorgcentrum woonden mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. Doordat de bewoners hulpbehoevend zijn, was de evacuatie een omvangrijke operatie. Het centrum is in ieder geval twee maanden niet bewoonbaar. De circa 150 geëvacueerde bewoners worden elders ondergebracht.