Doktersassistent voorlopig niet bijgespijkerd

Redactie

Doktersassistenten en ondersteunend personeel van huisartsenpraktijken krijgen voorlopig geen extra opleiding. Ook komen er geen extra medewerkers bij. Dat heeft de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag besloten vanwege de bezuinigingen.

De extra opleiding en de personeelsuitbreiding zou volgens de huisartsen nodig zijn om op de stijgende zorgvraag in te spelen. De bezuiniging van 132 miljoen euro op de huisartsen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zou dit echter onmogelijk maken. "De kwaliteit van de zorg gaat hierdoor achteruit", licht een woordvoerder van de vereniging woensdag toe.

Een praktijk bestaat vaak uit een huisarts, een doktersassistent en een ondersteuner, maar er komen meer en complexere taken op hen af. "Vooral op de laatste twee. Ze moeten meer en anders worden opgeleid, vooral op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg", aldus de zegsvrouw. "Zij moeten verder worden opgeleid om ingewikkelde medische problematiek aan te kunnen, maar de plannen zijn voorlopig 'on hold' gezet."

"Wij betreuren het dat we deze beslissing hebben moeten nemen maar kunnen op dit moment niet anders", zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. "Zonder financiering kunnen wij dat gewoonweg niet realiseren."

De patiënt wordt volgens hem 'direct' geraakt. "Het kabinet heeft in het regeerakkoord vol ingezet op zorg in de buurt. Maar het effect van de bezuiniging is dat zorg juist de buurt uit wordt gedrukt." Voor patiënten betekent dit volgens Van Eijck dat ze weer vaker naar het ziekenhuis zullen moeten. "Vooral ouderen en chronisch zieken gaan hier last van krijgen. Wij vinden dat zowel onbegrijpelijk als onwenselijk."

De LHV telt tienduizend leden.