'Brandweer kansloos bij Haarlemse parkeergarage'

Redactie

De brandweer heeft geen schijn van kans gehad bij het blussen van de brand in parkeergarage de Appelaar in Haarlem eind oktober. De hitte en de rookontwikkeling waren te groot. Dat meldt de regionale zender RTV Noord-Holland op basis van een rapport van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid dat donderdag wordt gepresenteerd.

De brand in de garage in het centrum van Haarlem woedde in totaal ruim zes uur voordat de brandweer het sein brand meester kon geven. De oorzaak was vermoedelijk kortsluiting in de motor van een startende auto. In totaal stonden er zo'n 275 auto's in de garage geparkeerd. Zeker 26 daarvan op het parkeerdek vatten ook vlam.

Door de rookontwikkeling was het zicht voor de brandweer beperkt, en door de grote hitte kon de brandweer de garage niet betreden. Bij de brand vielen geen gewonden.

In het rapport worden verder kritische noten gekraakt over de coördinatie en leiding tijdens de brand. Hierdoor is de veiligheid van brandweerlieden mogelijk in gevaar gekomen. Verder stelt het instituut dat met behulp van meer ventilatiesystemen en sprinklerinstallaties de materiële schade in parkeergarages beperkt kan worden en de brandweer de kans gegund wordt een eventuele brand veilig te blussen.