Tot drie maanden cel voor Alphen-dreigementen

Redactie

Twee jongens en twee mannen zijn woensdag veroordeeld tot straffen tot drie maanden cel voor het dreigen met een herhaling van de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Een 13-jarige jongen werd vrijgesproken, omdat duidelijk was dat sprake was van een misplaatste grap, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof op 9 april kwamen zeven mensen om, inclusief de schutter. De politie hield in de weken erna meerdere personen aan die onder meer via Twitter dreigden mensen neer te schieten of gebouwen op te blazen.

Twee weken geleden werd al een 17-jarige jongen uit Rotterdam veroordeeld tot twaalf dagen cel. Hij dreigde in april op Twitter de schietpartij in Alphen aan den Rijn nog eens dunnetjes over te doen.

De vijf verdachten stonden gezamenlijk voor de rechter in een zogenoemde themazitting. Door de gezamenlijke behandeling wil het OM duidelijk maken dat dit soort bedreigingen niet worden getolereerd. "Het is niet alleen strafbaar, maar ook buitengewoon respectloos richting de nabestaanden en bekenden van de slachtoffers die in Alphen zijn gevallen", aldus het OM.

Een 40-jarige Katwijker kreeg tijdens de zitting drie maanden cel. Hij stuurde 13 april een bekende een sms waarin hij schreef dat wat in Alphen was gebeurd, ook bij een bepaald persoon op de Vingeweg zou gebeuren. De man had ook nog dertien dagen cel openstaan, die hij eveneens moet uitzitten.

Een 49-jarige Katwijker die 11 april een medewerkster van de balie op het gemeentehuis in Katwijk bedreigde door aan Alphen te refereren, werd conform de eis veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Een 17-jarige verdachte uit Leiden kreeg een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur. Hij twitterde diezelfde dag dat die avond een schietpartij zou plaatsvinden bij een supermarkt.

Een 17-jarige jongen uit Den Haag kreeg ten slotte een werkstraf van vijftig uur opgelegd. Hij plaatste nog op de dag van de schietpartij een dreigtweet, waarin hij stelde dat hij boos was en uit woede naar een winkelcentrum zou gaan en met een automatisch pistool mensen zou doodschieten.

Volgende week woensdag moeten nog eens vijf verdachten van bedreigingen waarin werd gerefereerd aan De Ridderhof zich verantwoorden voor de rechter.