Egypte slaat protesten hardhandig neer

Redactie

Egyptische veiligheidstroepen hebben dinsdagavond traangas ingezet om zo'n vijfduizend betogers uiteen te drijven in het centrum van Caïro. Tientallen mensen raakten gewond. Het is de ernstigste onrust sinds de volksopstand eerder dit jaar.

De meeste demonstranten zijn familieleden van de meer dan 850 dodelijke slachtoffers die vielen tijdens de revolutie die tot het aftreden van oud-president Hosni Mubarak leidde. De betogers zijn boos over de langzame gang van zaken rond de vervolging van degenen verantwoordelijk voor de slachtoffers.

De confrontatie begon dinsdag toen veiligheidstroepen een sit-indemonstratie van familie van de omgekomen demonstranten bij een gebouw van de staatstelevisie opbraken. Dinsdagavond kwamen de betogers opnieuw samen voor het ministerie van binnenlandse zaken, waar het tot confrontaties met de veiligheidstroepen kwam. De onrust verplaatste zich vervolgens naar het Tahrirplein, het centrum van de volksopstand begin dit jaar. Toen de demonstranten met stenen begonnen te gooien, zette de veiligheidstroepen traangas is.

De demonstranten vergeleken het machtsvertoon van de veiligheidstroepen met dat door die van Mubarak, vlak voor zijn val. "Het geweld van de veiligheidstroepen is hetzelfde", zegt Al Maataz Hassan, een ingenieur. "Ze beschuldigen de mensen ervan tuig te zijn en slaan de protesten dan hardhandig neer. Het is dezelfde mentaliteit als voor de revolutie."