Zwemverboden Almere en Muiden tijdens Hemelvaart

Redactie

Het zwemverbod voor het Almeerderstrand dat zaterdag opnieuw inging, blijft voorlopig van kracht. Rijkswaterstaat heeft woensdag tijdens een inspectie aan het strand meer blauwalg gevonden, meldt de provincie Flevoland.

Het strand bij Muiderberg is sinds woensdagmiddag eveneens verboden voor zwemmers, nadat daar een grote mat blauwalg was aangetroffen. Er komen waarschuwingsborden op het strand.

De gevonden algensoort is schadelijk voor mensen. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid die mensen binnenkrijgen en hoe zwaar iemand is.

Het zwemverbod aan het Almeerderstrand werd zaterdag ingesteld na de vondst van tientallen blauwalgbolletjes, die vermoedelijk afkomstig zijn van de eerder op het Catamaranstrand aangetroffen giftige blauwalgmatten. Ze zijn vermoedelijk door de wind in de zwemzone van het strand terechtgekomen.

De blauwalg op het Catamaranstrand werd aangetroffen tijdens onderzoek dat werd ingesteld nadat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden. Na de dood van de honden werd onder meer op het Almeerderstrand een zwemverbod ingesteld. Nadat de blauwalg aan het Catamaranstrand bij Almere was geruimd, werden de verboden aanvankelijk opgeheven.

Hoe lang het nieuwe zwemverbod van kracht blijft, is nog onduidelijk. "Zolang het mooi weer blijft, is de kans groot dat het zwemverbod langer gaat duren", zegt een woordvoerder van de provincie Flevoland. Rijkswaterstaat controleert de stranden dagelijks op blauwalg.