NMa keurt fusie Achmea en De Friesland goed

Redactie

De voorgenomen fusie van verzekeraar Achmea met zorgverzekeraar De Friesland levert geen problemen op mededingingsgebied op en wordt daarom goedgekeurd. Dit maakt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag bekend.

De toezichthouder kondigde eind december vorig jaar een onderzoek aan naar de gevolgen van de fusie, omdat de combinatie een sterke inkooppositie krijgt in de provincie Friesland.

Friese patiënten en verzekerden hoeven volgens de NMa echter niet te vrezen voor een slechter zorgaanbod of voor slechtere polisvoorwaarden, omdat ze gemakkelijk kunnen overstappen naar concurrenten. Bovendien verwacht de NMa dat zorgverzekeraars niet snel de kwaliteit van hun zorgaanbod zullen verminderen, omdat ze hun goede naam niet willen riskeren.

De NMa verwijst daarbij naar de zienswijze van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze verwacht geen nadelige gevolgen van de fusie voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het zorgaanbod in Friesland.

Achmea, dat afgelopen zaterdag zijn 200-jarig bestaan vierde in het Friese dorpje Achlum, is onderdeel van het verzekeringsconcern Eureko bv.