Steun voor miljoenenhulp aan PSV brokkelt af

Peterselieman

Het is onzeker of het voorstel van de gemeente Eindhoven om voetbalclub de helpende hand toe te steken het in de gemeenteraad zal gaan halen. Oppositiepartij CDA is tegen, terwijl van de coalitiepartijen GroenLinks het voorstel niet steunt en de PvdA verdeeld heeft gereageerd.

Het plan van de burgemeester en wethouders om PSV te hulp te schieten houdt in dat de gemeente het trainingscomplex De Herdgang en de grond onder het Philips Stadion voor ruim 48 miljoen euro koopt. PSV zal dan de komende veertig jaar hier erfpacht over gaan betalen. Voor de gemeente zou dit voorstel budgetneutraal zijn, terwijl bij PSV de financiële lasten enorm zullen gaan dalen.

Het CDA vraagt zich nu af wat de gevolgen voor de gemeente zijn als de rente op de lening stijgt of daalt. Ook wil de partij weten wat de gevolgen zijn van een veranderende grondprijs. Verder wil het CDA weten hoe PSV er voor komt te staan als er plotseling minder seizoenskaarten verkocht worden, failliet gaat of als de club mocht besluiten naar een ander stadion te verhuizen.

Deze en ook andere vragen zullen de komende weken beantwoord gaan worden. De Eindhovense wethouder van financiën, Staf Depla, zegt dat het voorstel niet over de zomer heengetild kan worden omdat PSV het water aan de lippen staat. Op 14 juni zal er in de gemeenteraad worden gesproken over het plan, waarna op 28 juni de knoop doorgehakt zal gaan worden.