'Zorgvergoeding 300.000 mensen verdwijnt'

Redactie

Een kleine 300.000 mensen raken hun vergoeding voor bijzondere zorgkosten kwijt. Ze kunnen het nog wel proberen bij de gemeente. Dat staat in de visie op de AWBZ van staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA), schrijft de Volkskrant. De bewindsvrouw wil fors snijden in de AWBZ, die de onverzekerde zorg dekt.

De gemeenten krijgen extra geld om bij te springen, maar hoeveel is nog onduidelijk. Hulpbehoevenden die hun zorgbudget kwijtraken worden wat de staatssecretaris betreft voor een belangrijker deel aangewezen op mantelzorgers, zoals familie en vrienden.

Veldhuijzen van Zanten wil 2 miljard bezuinigen op de AWBZ. Voortaan wordt alleen nog het verblijf in een gehandicapteninstelling, verzorgings- of verpleeghuis gedekt. Alle zorg buiten de instellingen om moet door de gemeenten worden geregeld.

In de plannen van de staatssecretaris, die woensdagmiddag in de ministerraad worden besproken, wordt ook het persoonsgebonden budget (pgb) flink ingeperkt. Zoals eerder al uitlekte krijgen in 2014 nog maar 13.000 mensen een pgb, in plaats van 130.000 nu.

Ook wil de staatssecretaris in 2013 zo'n 850 miljoen euro uittrekken voor 12.000 extra personeelsleden in zorginstellingen. De PVV had extra zorgpersoneel geëist in ruil voor gedoogsteun aan het kabinet.