'Nieuwe heli Defensie presteert ondermaats'

Redactie

De prestaties van de nieuwe transporthelikopters van Defensie vallen tegen. De opvolger van de Cougar-helikopter is te zwaar en te beperkt inzetbaar. Dat blijkt uit een intern rapport van de luchtmacht, schrijft Trouw. Defensie heeft twintig van deze NH-90's besteld voor 1 miljard euro. Er zijn er nu vier geleverd.

De helikopters blijken in de praktijk te zwaar en minder mensen te kunnen vervoeren dan gedacht. Ook kan het toestel bij hogere temperaturen minder ver vliegen dan voorzien. Ook de Duitse krijgsmacht is kritisch over de heli's.

Fabrikant NH Industries heeft Defensie na overleg andere helikopters aangeboden, maar dat wil Defensie niet. De alternatieve helikopters, de Eurocopter AS-725, zijn met 23 miljoen euro per stuk ruim de helft goedkoper en voldoen wel aan de eisen. Waarom Defensie het aanbod heeft afgeslagen is onduidelijk.

Aanvankelijk zou de NH-90 alleen de Lynx-marinehelikopter vervangen. Door de bezuinigingen is het toestel nu ook de vervanger van de zeventien Cougars. Wegens de bezuinigingen op Defensie staan er daarvan al veertien aan de grond. De andere drie vliegen nog tot eind volgend jaar.


'Nieuwe heli Defensie presteert ondermaats' (Foto: Novum)