Oudste gebrandschilderde ramen gevonden

Redactie

Archeologen hebben in de binnenstad van Roermond ruim 1200 kilo eeuwenoud glas gevonden. Dat meldt SOB Research uit Heinenoord. Volgens het archeologisch bureau bevat de vondst de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.

Een woordvoerder spreekt van een 'unieke vondst'. Het gaat om een partij glas uit de periode 1200 tot 1600. Het grootste deel is ongekleurd, maar er zitten ook 8400 fragmenten van gebrandschilderde ramen tussen. Deze zijn afkomstig uit kerken, woonhuizen en raadhuizen. De archeologen vonden afbeeldingen van heiligen, maar ook van huisvrouwen en teksten ter ere van jubilea.

Het glas werd gevonden in de restanten van een kelder die tot in de zeventiende eeuw werd gebruikt als opslagplaats. Het vormde de werkvoorraad voor een atelier dat het oude glas omsmolt tot nieuw glas. Het atelier is in 1665 afgebrand. De voorraad glas bleef zo eeuwenlang bewaard.

De vondst werd in het najaar gedaan, maar omdat eerst onderzoek nodig was, is die nu pas wereldkundig gemaakt. De glasvondst ligt opgeslagen in het depot van het archeologisch bureau in Heinenoord en wordt binnenkort aan de provincie Limburg overgedragen.


Oudste gebrandschilderde ramen gevonden (Foto: Novum)