Meer 'verkeershufters' op cursus

Redactie

De politie heeft vorig jaar een kwart meer automobilisten op een verplichte driedaagse gedragscursus gestuurd dan in het jaar daarvoor. In totaal gingen 1287 automobilisten op cursus, schrijft het AD woensdag.

Ook zijn meer beginnend bestuurders op alcoholcursus gestuurd. Dat aantal steeg van 775 in 2009 naar 830 vorig jaar. Het aantal deelnemers voor de gewone cursus van beschonken bestuurders steeg van 7315 naar 8189.

Weggebruikers kunnen na twee overtredingen naar de bijscholing voor 'verkeershufters' worden gestuurd. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld bumperkleven, door rood rijden of racen. De kosten, ongeveer 800 euro, moeten ze zelf ophoesten. Bij de cursus moeten automobilisten groepsgesprekken houden en worden ze op de gevaren van hun gedrag gewezen.

De maatregel is in 2008 ingevoerd. Het is volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen onder agenten steeds populairder om automobilisten op cursus te sturen.

Projectleider Rob van Beekum onderscheidt in de krant drie groepen. Zo is er een grote groep met ruime ervaring op de weg die zichzelf verkeerd gedrag heeft aangeleerd, bijvoorbeeld geen richting aangeven. "Ze gaan sommige verkeersregels zelfs bediscussiëren."

Een tweede groep bestaat uit jongeren onder de 25, die nogal eens roekeloos willen rijden. Dan zijn er nog de 'ware verkeershufters', die zich koning op de weg wanen. "Ze nemen daarnaast ook erg veel moeite anderen op hun fouten te wijzen, doorgaans door er dan zelf weer achteraan te scheuren."

De meeste deelnemers vinden het volgens Van Beekum nergens op slaan dat ze op cursus worden gestuurd. Een deel zou na drie dagen toegeven wat geleerd te hebben. Vorig jaar moesten 315 cursisten alsnog hun rijbewijs inleveren. Meestal omdat ze niet kwamen opdagen. Een eerste onderzoek moet over vier jaar uitwijzen of de cursus effect heeft.