PlayStation 3-hackers aangeklaagd door Sony

Redactie

George Hotz, beter bekend onder de alias GeoHot, en ruim honderd andere hackers zijn aangeklaagd door de Amerikaanse afdeling van Sony Computer Entertainment. Hotz en leden van hackersgroep fail0verflow publiceerden vorige week details om de PlayStation 3 te kraken.

Sony denkt veel schade te lijden als Hotz en fail0verflow geen halt wordt toegeroepen. De hackers zijn onder meer aangeklaagd voor het opzettelijk omzeilen van de beveiliging van auteursrechtelijk beschermde werken en het gebruik van niet toegestane codes, softwareprogramma's en apparaten om ingebouwde digitale sleutels te kraken. De hardwareproducent beroept zich onder andere op de Digital Millenium Copyright Act, een wet voor de bescherming van digitale eigendommen.

De Nederlandse afdeling van Sony Computer Entertainment laat weten geen toevoeging te kunnen geven over deze zaak. Wel laat een Folkert Langeveld van Sony Computer Entertainment Benelux weten dat Sony 'diverse acties onderneemt om het eigen intellectueel eigendom te beschermen'. Over de exacte inhoud van deze acties kan hij niet praten.

Hotz liet vorig jaar al weten hoe gaten in de beveiliging van de PlayStation 3 gebruikt konden worden. Op 4 januari publiceerde failOverflow alle gegevens die nodig zijn om de spelcomputer te kraken. Door de beveiliging te omzeilen, kan homebrew software - bijvoorveeld zelfgemaakte spellen of applicaties - uitgevoerd worden op de console. Ook kan de hack ervoor zorgen dat uiteindelijk illegaal gedownloade spellen kunnen worden gespeeld op de PlayStation 3 zonder dat hiervoor een jailbreak nodig is. Die laatste is nu nog nodig om illegale games te kunnen spelen.

Volgens diverse hackers heeft Sony deze hack over zichzelf uitgeroepen. Tot Sony een jaar geleden besloot de 'otherOS' functionaliteit uit hun console te verwijderen hadden hackers maar weinig interesse in het omzeilen van deze beveiliging. Other OS was functionaliteit die standaard in elke PS3 zat. Hiermee konden gebruikers een ander besturingssysteem, zoals Linux, installeren op de console.