Van Bommel: "Zou zo weer ongeldig stemmen"

Peterselieman

Gisteren werd bekend dat Mark van Bommel een van degenen was die ongeldig had gestemd in de Gouden Bal verkiezing van de FIFA. De aanvoerder van het Nederlands Elftal zei vandaag in het AD dat hij het lijstje ook als hij van de regels geweten had precies zo ingevuld zou hebben.

"Dat je niet op een landgenoot mag stemmen, is echt nieuw voor me," zei Van Bommel. "Ik kreeg het formulier toegeschoven en heb het gewoon ingevuld. Maar als ik het wél had geweten, had ik precies hetzelfde gestemd."

"Kijk, als het om 'de beste voetballer ter wereld' zou gaan, dan kun je de komende tien jaar op Lionel Messi stemmen. Duidelijk. Maar het ging om 'de beste voetballer over het jaar 2010'. En in dat kalenderjaar, bekeken over de verschillende toernooien en competities, sprongen Sneijder en Robben er gewoon uit. Daar sta ik nog steeds achter."

Ook zijn schoonvader, de bondscoach van het Nederlands Elftal, Bert van Marwijk stemde ongeldig. Ook hij wist niets van de regels. "Een ongeldige stem? Mij is echt niet verteld dat je niet op landgenoten mocht stemmen. Ik vond Sneijder gewoon de beste over 2010, net voor Messi en, als ik me mijn keuzes goed herinner, Xavi. Nee, het was geen statement. Ik wist gewoon niet dat het niet mocht."