Lammerts claimt plaatsen WK veldrijden

Peterselieman

De bondscoach van de Nederlandse veldrijders, John Lammerts, heeft bij de internationale wielerunie UCI aangeklopt om meer startbewijzen voor het WK te claimen. De KNWU wil twee extra renners laten starten in de wedstrijden die op 29 en 30 januari gehouden worden in Sankt-Wendel.

Dit jaar werden bij de vrouwen en beloften respectievelijk Daphny van den Brand en Lars van der Haar kampioen. Volgens de reglementen van de UCI plaatsen zij zich als continentale kampioen rechtstreeks voor het WK. Marianne Vos is als titelverdedigster sowieso al geplaatst en mocht Sanne van Paasen het wereldbekerklassement winnen dan moet voor haar ook een direct ticket klaar liggen.

Mocht de claim van Lammerts gehoor vinden, dan wijst de KNWU Reza Hormes en Sabrina Stultiens aan voor het wereldkampioenschap. Bij de beloften zouden er zo zes in plaats van vijf renners mee kunnen doen.

"Deze extra startplekken worden geclaimd op basis van de UCI's eigen WK-reglementen, die gelden voor meerdere disciplines. Op de weg hebben we bij de vrouwen al een aantal keren gebruik kunnen maken van deze extra startplek, dat moet in het veld ook het geval kunnen zijn," zei Lammerts.