State of the Union op 25 januari

static

Barack Obama houdt zijn State of the Union op 25 januari. In de traditionele toespraak tot het Congres zet de Amerikaanse president zijn politieke plannen voor het komende jaar uiteen.

Dit jaar zal er vooral worden geluisterd naar signalen over hoe ver Obama bereid is de Republikeinen tegemoet te komen, die sinds de verkiezingen in november de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Huis-voorzitter John Boehmer stipte in zijn uitnodiging aan Obama het bloedbad in Arizona aan, waar bij een aanslag op het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords zes omstanders werden gedood en veertien mensen, onder Giffords, gewond raakten.

"Ook in de nasleep van een tragedie, mogen wij nooit onze plicht verzaken om de wil van het volk uit te voeren en oplossingen te bieden om ons land steeds voorwaarts te laten bewegen", schreef Boehmer. Hij stelde dat het nieuwe Congres 'een hernieuwde kans biedt om punten van overeenstemming te vinden'. "Onze acties moeten worden gedreven door het verlangen (van het Amerikaanse volk, red.) naar vrijheid, economisch herstel en verstandig fiscaal beleid, als ook de noodzaak het verbroken vertrouwen tussen de bevolking en de overheid te herstellen."

Het wordt de tweede State of the Union uit Obama's presidentschap, maar al de vierde keer dat hij een gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat toespreekt. Obama's optredens voor het Congres zijn nooit zonder incidenten verlopen. In september 2009 riep de Republikein Joe Wilson 'Je liegt!' toen Obama een toespraak hield over de gezondheidszorg. Vorig jaar zei rechter Samuel Alito van het hooggerechtshof 'Niet waar' toen Obama het had over een uitspraak van het hof over campagnefinanciering.