Kopten: meer druk op Egypte

static

Vanuit Den Haag en Brussel moet meer druk worden uitgeoefend op de Egyptische overheid om koptische christenen beter te behandelen. Daarover waren de ruim 35 aanwezigen het volgens de ChristenUnie dinsdag unaniem eens tijdens een door Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) georganiseerde bijeenkomst van vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap in Nederland.

Bij de bijeenkomst waren ook Kamerleden van het CDA, de SGP en de PVV aanwezig. Volgens de ChristenUnie concludeerden de aanwezigen dat Egypte de koptische minderheid beter moet gaan beschermen. "Anders zou dit negatieve gevolgen kunnen hebben op de aantrekkelijkheid van het land voor toeristen en dus op de belangrijkste inkomstenbron van het land."

Volgens de ChristenUnie ondervinden kopten in Egypte nu nog consistent tegenstand bij het bouwen of renoveren van kerken, terwijl moslims alle ruimte krijgen moskeeën en gebedshuizen te vestigen. "De wet op afvalligheid, die moslims verbiedt zich tot het christendom te bekeren, zorgt ook voor grote problemen."

Sommige kopten zouden stellen dat christelijke meisjes soms worden ontvoerd, verkracht en onder druk worden gezet om met een moslim te trouwen. "Zo worden zij gedwongen moslima", aldus de ChristenUnie. Daarbij zijn plegers van geweld tegen christenen volgens de aanwezige vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap nooit veroordeeld.

Op nieuwjaarsdag kwamen bij een aanslag op een koptische kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië 21 mensen om het leven. De koptische gemeenschap wil dat slachtoffers van de aanslag in Nederland medische zorg krijgen, zoals mensen met ernstige brandwonden die behandeld moeten worden. De ChristenUnie ondersteunt deze oproep.

Ook willen de koptische christenen dat vanuit Ontwikkelingssamenwerking de diversiteit in het onderwijs in Egypte wordt gestimuleerd. Kopten in Egypte zijn nu nog verplicht om islamitisch onderwijs te volgen. Ook deze wens wordt door de ChristenUnie ondersteund.