Recordaantal Oostenrijkse katholieken verlaat kerk

Redactie

87.000 Oostenrijkse katholieken hebben zich vorig jaar uit de kerkregisters laten uitschrijven, heeft de Oostenrijkse bisschoppenconferentie dinsdag bekendgemaakt. Dat is een toename van 64 procent ten opzichte van vorig jaar en het hoogste aantal sinds 1945.

De uittocht is voor een belangrijk deel het gevolg van onthullingen over misbruikschandalen in de Oostenrijkse katholieke kerk. Ook is duidelijk dat lidmaatschap van de kerk steeds 'meer een kwestie van keuze dan een kwestie van traditie' wordt, stelt aartsbisschop Christoph Schönborn in een verklaring. De tijd 'dat kerk, staat en samenleving één waren, is voorbij'.

Oostenrijk werd de afgelopen jaren getroffen door een reeks onthullingen over misbruik door geestelijken en medewerkers van katholieke instellingen zoals scholen. Schönborn probeerde de uittocht uit de kerk te stoppen door in het openbaar toe te geven dat de kerk het misbruik heeft geprobeerd toe te dekken. Ook betuigde hij tijdens een speciale dienst in de Stefansdom in Wenen spijt aan de slachtoffers. Volgens critici is er echter nog veel te doen. De lekenorganisatie 'Wij zijn kerk' verwijt de kerkelijke leiders hervormingen tegen te houden en een dialoog over controversiële onderwerpen uit de weg te gaan.

Het totale aantal geregistreerde katholieken in Oostenrijk daalde vorig jaar naar 5,45 miljoen. De grootste daling, met 25.000, deed zich voor in het aartsbisdom Wenen.

In Oostenrijk worden mensen die als aanhangers van een bepaalde geloofsrichting staan ingeschreven door de overheid aangeslagen om een klein deel van hun inkomen af te staan voor het onderhoud van kerken of tempels.