Vreeman: fonds voor contracten postbodes

Redactie

De postbedrijven en vakbonden moeten een tijdelijk fonds instellen waardoor de nieuwe postbedrijven een deel van hun werknemers een arbeidsovereenkomst kunnen aanbieden. Dat staat in het advies van Ruud Vreeman. Hij zocht sinds november namens het kabinet naar een oplossing voor de impasse tussen de nieuwe postbedrijven en de vakbonden.

Nu betalen nieuwe postbedrijven zoals Sandd en Selekt Mail hun postbodes op basis van stukloon, waardoor ze bijvoorbeeld geen recht hebben op een vakantietoeslag en niet zijn verzekerd. Vreeman vindt echter dat de postmarkt een sector moet worden 'met gangbare Nederlandse arbeidsvoorwaarden'.

De sleutel om uit de impasse te komen, ligt volgens Vreeman bij de sociale partners. Zij moeten uiterlijk 1 april een nieuw akkoord sluiten over het aantal postbodes dat een arbeidsovereenkomst moet hebben. Vreeman denkt aan 80 procent.

Ook het fonds moet onderdeel zijn van dit akkoord. Dit voorkomt dat de nieuwe postbedrijven failliet gaan, omdat zij de relatief dure arbeidscontracten niet kunnen betalen. "De prijzen waren de afgelopen jaren te laag om mensen te kunnen betalen", zei Vreeman, die sprak van 'prijsdumping' en een 'prijzenoorlog'.

Het ligt voor de hand dat de nieuwe postbedrijven meer moeten bijdragen aan het fonds dan TNT, waar al veel postbodes een arbeidsovereenkomst hebben, zei Vreeman. Het geld uit het fonds kan ook worden gebruikt om postbodes van TNT van wie de baan op de tocht staat, aan een nieuwe baan te helpen.

De overheid had als stok achter de deur de verplichting in de wet opgenomen dat de nieuwe postbedrijven per 1 januari hun postbodes verplicht een arbeidsovereenkomst zouden moeten aanbieden en hen niet langer betalen op basis van stukloon. Vreeman stelt voor deze datum uit te stellen tot 1 april.

Het kabinet neemt dit advies over. Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) zei dat de postmarkt zich moet ontwikkelen tot een sector waar 'gangbare en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden gelden'.

De bewindsman benadrukte dat zorgvuldig moet worden gekeken naar het tempo waarin de arbeidsovereenkomsten worden ingevoerd. "Als je het te snel doet, bestaat de sector binnenkort uit een of twee bedrijven." Daarom schort hij de verplichting om een arbeidsovereenkomst aan te bieden op tot 1 april.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) prees Vreeman voor het werk dat hij heeft afgeleverd. Ook hij geeft de sector drie maanden respijt. Niettemin treft hij wel voorbereidingen voor het geval de sociale partners er niet uitkomen.

Ook de vakbonden zijn blij met het advies. Het is 'cruciaal' dat er extra financiële ruimte wordt gecreëerd zodat de nieuwe postbedrijven mensen een contract kunnen aanbieden, laten FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en de BVPP in een reactie weten. Wel hangt veel af van de uitwerking. De bonden willen daarom zo snel mogelijk met de andere partijen aan tafel om de hoofdlijnen nader uit te werken.