Rechter vernietigt veroordeling om ACAB

Redactie

Het hof in Den Haag moet de zaak van iemand die was veroordeeld voor het dragen van een bomberjack met de opdruk ACAB opnieuw behandelen. De man werd in 2009 veroordeeld tot een boete van 200 euro voor het opzettelijk beledigen van een agent.

De Hoge Raad heeft het vonnis echter vernietigd omdat de onderbouwing wankel is. Het is niet zeker dat iedereen weet dat ACAB voor All Cops Are Bastards staat. Als niemand weet wat ACAB betekent, kan de agent zich ook niet in het openbaar beledigd voelen, oordeelt de Hoge Raad.

Daarom had zonder meer duidelijk moeten zijn dat de afkorting algemeen bekend is. De onderbouwing bleef echter beperkt tot een zoekactie op een aantal willekeurige sites in een andere taal. Omdat hier niet meer onderzoek naar is gedaan, moet de zaak opnieuw worden behandeld.

De uitspraak geeft mogelijk hoop aan drie Ajaxsupporters die vorige week een boete van 330 euro kregen. Ze droegen een T-shirt met de cijfers '1312', dit staat voor ACAB. Ze droegen het T-shirt bij de wedstrijd Ajax - Heracles van 19 april. Het was de eerste keer dat mensen zijn veroordeeld voor het dragen van de cijfers 1312. Het Openbaar Ministerie verwacht dat die verdachten op grond van de veroordeling een stadionverbod krijgen opgelegd.