Negen doden door overstromingen in Australië

Redactie

Overstromingen in Toowoomba in de Australische staat Queensland hebben aan zeker negen mensen het leven gekost. In de Lockyer-vallei ontstond een soort tsunami die alles op zijn pad meesleurde. De premier van Queensland, Anna Bligh, zei dat nog zeker 66 mensen worden vermist.

Zodra de modderige vloedgolf door de straten stroomde, kwamen mensen vast te zitten in hun auto's en klampten zij zich vast aan bomen om niet te worden meegesleurd. Het water in het negentigduizend inwoners tellende Toowoomba verdween bijna net zo snel als het opkwam, maar bewoners van laaggelegen gebieden rond de stad is aangeraden naar hoger gelegen gebied te vertrekken. Het water is nu op weg naar het twee miljoen inwoners tellende Brisbane.

Queensland wordt al weken geteisterd door zware regenval en overstromingen. Sinds eind november hebben nu negentien mensen het leven verloren. Zo'n tweehonderdduizend mensen zijn door het water getroffen. Wegen en spoorwegen zijn afgesneden, de kolenmijnbouw is stil komen te liggen en in grote delen van de staat is veehouderij en akkerbouw niet langer mogelijk.


Negen doden door overstromingen in Australië (Foto: Novum)