Chinees Filmbureau vindt Chinese films slap

Redactie

Het Chinese Filmbureau vindt de Chinese filmproductie maar een slap aftreksel van buitenlandse films. "De variatie aan films is niet groot genoeg", zegt de instantie volgens de BBC. "De ontwikkeling van genres bestaat nu vooral uit simpele imitatie."

Het filmbureau heeft als taak de totale nationale film- en televisieproductie te monitoren. Het overheidsorgaan vindt dat Chinese filmmakers een tandje bij moeten schakelen om te kunnen concurreren met Amerikaanse films.

De Chinese bioscooprecettes zijn vorig jaar met 64 procent gestegen naar ruim 10,2 miljard yuan, ruim 1,5 miljard dollar. Dit is voornamelijk het gevolg van grote Amerikaanse films als Avatar, die in China omgerekend zo'n 204 miljoen dollar opbracht. De grootste Chinese film, Aftershock, bracht 'slechts' 100 miljoen dollar op.

Toch is het filmbureau niet echt onder de indruk van de totale bioscoopopbrengsten. "Een filmindustrie van 10 miljard yuan per jaar is altijd nog ver verwijderd van een echte wereldmarktleider en blijft ver achter bij onze verdere economische ontwikkeling", staat in het laatste rapport.

De bioscopen van de onbetwiste wereldmarktleider, de Verenigde Staten, haalden in 2009 ruim 10 miljard dollar op. De cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekendgemaakt.

Hoe dan ook neemt het aantal Chinese bioscopen gestaag toe. Vorig jaar kwamen er 300 bij, met in totaal 1533 nieuwe zalen. Het totaal aantal zalen komt hiermee op 6200.