Amsterdam kortwiekt viering Koninginnedag

Redactie

Evenementen, vrijmarkten en buitentaps moeten tijdens de komende Koninginnedag in Amsterdam een uur eerder stoppen. Hierdoor hebben vervoerders meer tijd om alle feestvierders de stad uit te krijgen. Ook moet de maatregel de bezoekersdruk op het Rembrandt- en Leidseplein verminderen.

De 'spelregels' moeten ervoor zorgen dat Koninginnedag veilig, ordelijk en feestelijk verloopt in de hoofdstad, aldus de gemeente. De gemeente heeft het feest de afgelopen jaren geëvalueerd en stelt dat hieruit blijkt dat Koninginnedag in Amsterdam zijn grenzen heeft bereikt.

Vrijmarkten, evenementen en buitentaps moeten op 30 april om uiterlijk 20.00 uur stoppen. Het feest op het Museumplein stopt om 21.00 uur, ook een uur vroeger dan vorig jaar.

Amsterdam trekt jaarlijks op Koninginnedag zo'n achthonderdduizend bezoekers, van wie er zeshonderdduizend in het centrum aan het feesten slaan. "Dit levert naast een groot Oranjefeest ook een aantal zorgpunten op, zoals de in- en uitstroom van grote groepen reizigers met het openbaar vervoer", aldus de gemeente. Delen van de binnenstad, waaronder het Rembrandtplein en Leidseplein, zijn daarbij tijdens het feest slecht te bereiken voor de hulpdiensten.


Koninginnedag Amsterdam eerder afgelopen (Foto: Novum)