AIVD had vier Somaliërs in het vizier

Steven (raistlin6)

Het Openbaar Ministerie heeft op kerstavond meer Somaliërs opgepakt voor betrokkenheid bij terrorisme dan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het vizier had. Dat heeft een woordvoerder van de AIVD dinsdag gezegd.

De AIVD was al langer bezig met het onderzoek naar de terroristische dreiging van Somaliërs in Nederland. De inlichtingendienst gaf de namen van vier mannen aan het OM. Uiteindelijk werden er twaalf opgepakt.

Volgens de woordvoerder was er tijdens de invallen te weinig tijd om uit te zoeken wie wie was. Uit veiligheidsoverwegingen werden alle aanwezigen opgepakt op de locaties waar werd opgetreden.

Van de twaalf Somaliërs die werden gearresteerd, zit er nog één vast. Van de overigen blijven er nog twee in beeld als verdachte. Volgens justitie beraamden zij een aanslag die op 24 of 25 december had moeten plaatsvinden. Over het doelwit is volgens justitie niets bekend.

De man die nog vastzit is een 29-jarige Rotterdammer. De rechter-commissaris bepaalde dinsdag dat zijn aanhouding rechtmatig was. Hij zit nog drie dagen vast.

Een aantal Somaliërs heeft al aangegeven protest aan te tekenen tegen hun aanhouding. Mogelijk krijgen ze dan een schadevergoeding.