Opnieuw meldingen geweld Nigeria

Redactie

Tientallen mensen zijn gewond geraakt en zeker een persoon verloor het leven bij geweld dat het afgelopen weekend uitbrak in Midden-Nigeria. Dat hebben medewerkers van het Rode Kruis maandag gezegd. Het geweld ontstond na aanslagen op kerstavond waarbij zeker 32 mensen om het leven kwamen.

Boze jongeren blokkeerden zondag wegen en vielen passanten aan. Huizen werden in brand gestoken en ook een vrachtwagen ging in vlammen op. Maandag patrouilleerden militairen door de straten van Jos, de belangrijkste stad van Midden-Nigeria, en veiligheidstroepen grendelden gebieden af waar het geweld zondag tot uitbarsting kwam.

De Nigeriaanse autoriteiten weigeren bekend te maken hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, om te voorkomen dat de spanning in het gebied nog verder stijgt. Volgens het Rode Kruis zijn er het afgelopen kerstweekeinde in totaal 127 mensen gewond geraakt als gevolg van de aanslagen op kerstavond en de daaruit voortgevloeide onrust.

De Verenigde Naties veroordeelden bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-moon het geweld, 'zeker op een moment dat miljoenen Nigerianen religieuze feestdagen vieren'.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft zijn medeleven betoond en zei dat de regering alles zal doen om de daders van de aanslagen voor het gerecht te brengen. "Ik verzeker de Nigerianen dat de regering dit tot op de bodem gaat uitzoeken", aldus Jonathan. "We moeten boven tafel krijgen waardoor dit is veroorzaakt en diegenen die hier achter zitten moeten voor de rechter verschijnen."