Vijf Nederlanders vast in Iraanse cel

Redactie

Naast Zahra Bahrami zitten nog vier Nederlanders in een Iraanse cel. Een van hen is net als Zahra Bahrami opgepakt na de verkiezingen in Iran in juni vorig jaar. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond. Wanneer deze Nederlandse Iraniër is gearresteerd, weet de woordvoerder niet exact, maar duidelijk is dat ook deze persoon nog vastzit.

De drie andere Nederlanders die in een cel in Iran zitten zijn al veroordeeld en zitten al geruime tijd vast. Een van hen is Abdullah Al-Mansouri, die is veroordeeld tot dertig jaar cel. Al-Mansouri was actief voor de onderdrukte minderheid der Ahwazi, als voorzitter van de Ahwaz Liberation Organisation. Die streeft naar onafhankelijkheid van de olierijke Iraanse regio waar de Ahwazi wonen. Hij woonde sinds 1989 in Nederland, na uit Iran te zijn gevlucht.

Bahrami, van wie deze week bekend werd dat ze in een Iraanse cel zit, wordt beschuldigd van drugsbezit en lidmaatschap van een monarchistische groep die acties tegen de Iraanse regering zou opzetten. Ook drie van de vier anderen die vastzitten in Iran worden vermoedelijk beschuldigd van betrokkenheid bij oppositiepartijen.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft dinsdag tegenover de Iraanse ambassadeur in Nederland zijn zorgen overgebracht over het lot van Bahrami. Ook heeft Verhagen net als maandag is gebeurd in Teheran erop aangedrongen informatie vrij te geven over de situatie van de vrouw en Nederland de mogelijkheid te geven haar consulaire bijstand te geven. Verder is nogmaals aangedrongen op een eerlijk proces.

Ook voor de andere Nederlanders van wie bekend is dat ze vastzitten in Iran, is en wordt hier op ingezet, zegt de woordvoerder.

Het Iraanse standpunt over Bahrami is overigens ongewijzigd. Iran erkent de Nederlandse nationaliteit van de vrouw niet.