Referendum over herinvoering doodstraf Zwitserland

Redactie

Voorstanders van herinvoering van de doodstraf in Zwitserland kunnen vanaf dinsdag handtekeningen gaan verzamelen om een referendum over de herinvoering mogelijk te maken. De documenten die hiervoor benodigd zijn voldoen volgens de regering aan de formele eisen.

De groep voorstanders heeft nu tot 24 februari 2012 om de honderdduizend handtekeningen te verzamelen die vereist zijn voor het organiseren van een volksraadpleging. De groep wil de doodstraf herinvoeren voor moordenaars die betrokken zijn bij seksueel misbruik.

De autoriteiten moeten zich nog buigen over de vraag of de doodstraf wel strookt met de grondwet en in lijn is met de internationale verplichtingen van het land, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Regeringswoordvoerder André Simonazzi zei dat als het parlement van mening is dat de doodstraf in strijd is met de Zwitserse grondwet of internationale verdragen, het de volksraadpleging kan verbieden.

Het voorstel heeft geleid tot een storm van protest. Een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei dat het herinvoeren van de doodstraf op gespannen voet staat met de algemene trend in Europa om de doodstraf juist af te schaffen. Het enige land dat nog steeds executies uitvoert is Wit-Rusland, zei woordvoerder Daniel Graf.

"Ik denk niet dat veel mensen dit voorstel zullen steunen. In Zwitserland is een brede consensus dat de staat geen executies zou moeten uitvoeren en de mensenrechten moet respecteren", aldus Graf.

Zwitserland schafte de doodstraf in 1942 af. De laatste burger aan wie in Zwitserland een doodvonnis werd voltrokken werd in 1940 onthoofd. De doodstraf bleef wel tot 1992 onderdeel van de militaire rechtspraak, hoewel de laatste executie onder deze wet in 1944 middels een vuurpeloton werd voltrokken.