'Constructie Anne Frankboom deugde niet'

static

De stalen constructie die de Anne Frankboom overeind had moeten houden was amateuristisch gelast. Dat zei een professionele lasser dinsdagochtend op Radio 1. Door harde rukwinden bezweken de constructie en de boom maandag rond 13.30 uur.

Een verslaggever liep de lasser, Piet Koelega Linthout, bij de omgevallen boom tegen het lijf. De lasser concludeerde dat de constructie is gelast met een 'huis-, tuin- en keukenapparaat' van 220 volt. Om een boom die wind vangt tegen te houden, had volgens hem een lasapparaat van 380 volt moeten worden gebruikt, waarmee dieper kan worden gelast.

De lasnaden zaten volgens Koelega Linthout lang niet diep genoeg. De boom had volgens hem mogelijk nog overeind gestaan als een beter lasapparaat was gebruikt.

De constructie werd een paar jaar geleden neergezet in opdracht van de stichting Support Anne Frank Tree. De minstens 150 jaar oude boom was ernstig aangetast door zwammen en houtrot en had moeten worden gekapt, maar sympathisanten verzetten zich daartegen. Uiteindelijk werd geld ingezameld om de boom overeind te houden met een constructie die 75 duizend euro kost.

Secretaris van Support Anne Frank Tree Karel Hendrik Bowles wilde op de radio niet op het oordeel van de lasser reageren. Hij zei dat de verzekeraar moet oordelen over het laswerk. De witte paardenkastanje werd wereldberoemd doordat Anne Frank hem tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar keer beschreef in haar dagboek.