Groep vast voor reeks misdrijven in Zaltbommel

Redactie

De Gelderse politie heeft een groep mannen opgepakt voor een lange reeks incidenten in en rond Zaltbommel. Ze hebben volgens de politie onder meer op Bevrijdingsdag een gasfles door een ruit gegooid en een week later met een herdenkingskrans gevoetbald. De politie heeft twintig verdachten gehoord, waarvan er drie minderjarig zijn.

De verdachten zijn tussen de 16 en 35 jaar oud en komen uit Zaltbommel, Hurwenen, Haaften en Rossum.

Het onderzoek was opgestart vanwege een serie woninginbraken. Tijdens dat onderzoek bleek dat een verdachte bij een groep jongeren hoorde die mogelijk meer op zijn kerfstok had. Zo zou de groep op 30 maart vijf auto's en twee bedrijfspanden in de Boschstraat in Zaltbommel hebben vernield met een vuurwerkbom.

Bij een woning aan het Thorbeckeplein werd op Bevrijdingsdag een gasfles door een ruit naar binnen gegooid, waardoor de woning onder de rook kwam te staan. Op 13 mei werd eveneens op de Boschstraat met een herdenkingskrans gevoetbald. Daarnaast zou de groep tussen 1 februari en 18 mei acht inbraken in Zaltbommel, Rossum en Haaften hebben gepleegd.

De verdachten zijn tussen 18 mei en 1 juli opgepakt. Ze zouden in wisselende samenstelling hebben samengewerkt. Burgemeester van Zaltbommel Albert van den Bosch toont zich tevreden. "Ik denk dat de politie met deze aanhoudingen een gevoelige tik heeft uitgedeeld."

De burgemeester werd begin dit jaar beveiligd nadat Marokkaanse jongeren hem in zijn gezicht hadden bedreigd. Of de groep een relatie heeft met die jongeren, is niet duidelijk.