Landis beschuldigt Armstrong opnieuw

Olga Kroeders

De Amerikaanse renner Floyd Landis heeft opnieuw zware beschuldigingen geuit richting zijn oud-ploeggenoot Lance Armstrong over doping. In een artikel onder de naam Blood Brothers gaat de Amerikaan in de krant Wall Street Journal nog dieper in op systematisch dopinggebruik bij het team US Postal, waar groeihormonen, testosteron en epo zouden zijn gebruikt.

Volgens de krant hebben ook drie andere oud-renners van de ploeg verklaard dat er sprake was van het gebruik van doping in de tijd dat Armstrong, die vandaag start in de Tour in Rotterdam, de kopman was. Een coureur heeft ook toegeven dat hij heeft gebruikt. Een aantal andere renners heeft echter gezegd dat ze nooit hebben gezien dat er ontoelaatbare dingen werden gedaan.

Landis geeft aan dat tijdens de Tour van 2004, die Armstrong won, sprake was van prestatiebevorderende bloedtransfusies. Hij heeft daarvoor ook diverse bewijzen overlegd. De Amerikaan, die werd geschorst na een positieve dopingtest in 2006 en zijn tourzege moest inleveren, onthult ook dat er fietsen van renners werden verkocht om dit geld te gebruiken voor de verboden middelen.

Landis heeft Armstrong al eerder beschuldigd. De zevenvoudig tourwinnaar deed de verhalen van zijn oud-ploeggenoot toen af als grote onzin.