'Babysterfte hoog door slecht inschatten risico's'

Redactie

De babysterfte zou in Nederland veel lager zijn als risicozwangerschappen beter worden herkend. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Nederland heeft bijna de hoogste babysterfte van Europa. Een op de honderd baby's overlijdt rond de geboorte. Nu sterven jaarlijks zeventienhonderd baby's. Als Nederland net zo goed zou presteren als België, zouden jaarlijks 1150 baby's sterven. Dat komt volgens de onderzoekers niet doordat professionals hun werk niet goed doen, maar door het Nederlandse systeem.

In Nederland moet de verloskundige namelijk inschatten of sprake is van een risicozwangerschap. Dat geven ze dan door aan de gynaecoloog. Bij een kwart van de bevallingen die als risicoloos waren ingeschat, bleek de baby uiteindelijk toch bepaalde aandoeningen te hebben.

De onderzoekers vinden daarom dat een nieuw systeem moet worden ingevoerd, waarbij verloskundigen beter samenwerken met gynaecologen. In andere landen is volgens onderzoeker Eric Steegers het idee dat er wel eens iets mis kan gaan. "We moeten in Nederland af van het idee dat alles waarschijnlijk goed zal gaan."