Tot 23 jaar cel voor liquidatie A73

Redactie

Twee mannen zijn vrijdag veroordeeld tot 20 en 23 jaar cel voor de geruchtmakende liquidatie van Hans van Geenen op de A73 bij Nijmegen, in 2008. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat Toon R. (30) uit het Brabantse Lith en Martien R. (39) uit het Limburgse Oijen verantwoordelijk zijn voor de moord in de nacht van 9 op 10 september 2008. De oudste verdachte zou een dominantere rol hebben gespeeld. Daarom werd tegen hem een zwaardere straf geëist.

Volgens de rechter was sprake van een koelbloedige liquidatie op de snelweg A73. Van Geenen zat in een auto die door de verdachten onder vuur werd genomen. Dat de bestuurder van de auto de aanslag overleefde was meer geluk dan wijsheid, oordeelde de rechter.

De Ford Escort waarin het 33-jarige slachtoffer uit Oss meereed, werd met een uzi doorzeefd. Justitie stelt dat tussen de zeventig en honderd kogels werden afgevuurd. Van Geenen zou door minstens vijftien kogels zijn geraakt en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De 24-jarige bestuurder raakte gewond. Het OM denkt dat het motief gelegen is in een conflict in het wietmilieu. De verdachten, oom en neef, ontkennen.

Het tweetal staat ook terecht voor wietteelt en deelname aan een criminele organisatie. Negen leden van die organisatie, die zich volgens de rechter ook bezighielden met wietteelt, kregen deels voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen opgelegd.