Cruijff aanwezig bij overhandigen bidbook

Stefan (sportfreak)

Johan Cruijff zal morgen in Zürich aanwezig zijn als de Nederlands-Belgische delegatie het bidbook voor de organisatie van het WK van 2018 of 2022 overhandigt aan FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Vandaag werd een promotietour over de hele wereld afgesloten met een wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische oud-internationals tegen een Zwitsers All Star-team.

Ruud Gullit, president van het zogenoemde HollandBelgium Bid, kwam niet in actie maar fungeerde als trainer. De ploeg met onder andere Bryan Roy, Pierre van Hooijdonk, Gilles de Bilde en Jean-Marie Pfaff won met 10-4 van de Zwitsers. Gullit is optimistisch over een goede afloop van de campagne. "We hebben het laatste jaar zoveel stappen voorwaarts gezet. We hebben de steun van de politiek gekregen. Heel veel bekende mensen uit de sportwereld hebben ook al geholpen. Het is toch prachtig dat Cruijff er vrijdag bij is als Blatter ons bidbook ontvangt".

Naast Cruijff en Gullit zijn ook Harry Been (secretaris-generaal KNVB), Michael van Praag (voorzitter KNVB) en de Belgen François de Keersmaecker en oud-topspeler Paul van Himst aanwezig bij de overhandiging van het bidbook. Daarmee stellen de landen zich officieel kandidaat voor het WK. 

De 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA beslissen uiteindelijk welk land het WK krijgt. Daarvoor heeft Guus Hiddink onlangs samen met premier Jan-Peter Balkenende Zuid-Korea bezocht. "En ik ben met Gullit in Argentinië, Brazilië, Paraguay en Peru geweest'', zegt Harry Been, die eerder van EURO 2000 een succes maakte. "We hebben Blatter, Platini en Beckenbauer ook al gesproken. Na de zomer gaan we met Beenhakker naar Trinidad en Tobago. En zo kan ik nog wel even doorgaan. We gaan voor 2 december echt bij al die 24 mensen op bezoek."

Nederland brengt tijdens de strijd om de stemmen veel oud-sporters in. "Maar België kan weer heel goed lobbyen", aldus Been. "Daar kunnen wij weer veel van leren. Zo was laatst meneer Hayatou van de Afrikaanse bond te gast bij het Belgische koningshuis. Hij was helemaal onder de indruk en toen kwam toevallig ook nog even voorzitter Rogge van het IOC langs. Weet je waarom? Die meneer Hayatou wil graag in het IOC. Kijk, zo win je misschien stemmen. We zijn goed bezig, maar zijn er nog lang niet. Zo zou het mooi zijn als het Nederlandse koningshuis onze campagne ook gaat steunen."