[Giro] Pineau blijft sprinters net voor

Frank (franklop)

Jerome Pineau is de winnaar geworden van de vijfde etappe van de Giro d'Italia. De France renner van Quick Step was na 166 kilometer van Novara naar Novi Ligure de sterkste van een vluchtersgroepje van drie man, die het peloton net voorbleef. Vincenzo Nibali van Liquigas behield de leiding in het algemeen klassement.

De kopgroep van de dag bestond uit vier renners. De ‘bergkoning'Paul Voss (Milram), Yukiya Arashiro (Bouygues Telecom), Jerome Pineau (Quick Step) en Julien Fouchard (Cofidis) reden met zijn vieren vooruit en kregen een maximale voorsprong van zes minuten.

Ondanks dat geen van de vier een gevaar is voor het algemeen klassement, Fouchard stond 104e op ruim elf minuten, zette de ploeg van leider Vincenzo Nibali ,Liquigas, zich op kop. Later werden ze gesteund door de sprintersploegen Lampre (Alessandro Pettachi) en Garmin (Tyler Farrar) en liep de voorsprong al snel terug.

Voss stelde onderweg nog wel even zijn bergtrui veilig, door op beide klimmetjes van de derde categorie als eerste boven te komen. Bovenop de tweede klim, de Passo Coppi, volgde het peloton op een kleine vier minuten met nog 48 kilometer te gaan. Bij het ingaan van de enige plaatselijke ronde in Novi Ligure van 29,7 kilometer was de voorsprong gedaald tot 2:45.

Al snel na de doorkomst liet Voss zijn medevluchters lopen. Ook de voorsprong liep erg snel terug onder impuls van Lampre en Team Columbia, waardoor een massasprint onvermijdelijk bleek. Maar de drie leiders lieten zich niet zomaar inrekenen en hadden op tien kilometer van de streep nog een minuut voorsprong, wat volgens de berekeningen van Herbert Dijkstra een dubbeltje op zijn kant zou moeten worden.

Bij het ingaan van de laatste bocht waren ze nog steeds niet gegrepen en het peloton bleek ook net te laat te komen. Vooraan was Pineau de sterkste in de sprint, voor Fouchard en Arashiro. Op een aantal seconden eindigde Farrar als vierde, voor Greg Henderson van Sky.

Uitslag etappe 5

# Renner Ploeg Tijd
1 Jerome Pineau (Fra) Quick Step 3.45:59
2 Julien Fouchard (Fra) Cofidis z.t.
3 Yukiya Arashiro (Jap) Bouygues z.t.
4 Tyler Farrar (USA) Garmin +0.04
5 Greg Henderson (Nze) Sky z.t.
6 Alessandro Pettachi (Ita) Lampre z.t.
7 Greaeme Brown (Aus) Rabobank z.t.
8 Andre Greipel (Dui) Columbia z.t.

Stand na etappe 5

# Renner Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 14.31:13
2 Ivan Basso (Ita) Liquigas +0.13
3 Valerio Agnoli (Ita) Liquigas +0.20
4 Matthew Goss Columbia +0.26
5 Andre Greipel (Dui) Columbia z.t.
6 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana +0.33
7 Vladimir Karpets (Rus) Katusha +0.39
8 Richie Porte (Ier) Saxobank +0.45